ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
MESLEK YÜKSEKOKULLARI
İŞYERİ EĞİTİMİ UYGULAMALARI YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönergenin amacı, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi bünyesinde İşyeri Eğitimi Uygulamaları modeline geçen Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin, “İşyeri Eğitimi Uygulamaları” dersi kapsamında; okullarında aldıkları teorik eğitimi uygulamaya geçirerek, nitelikli meslek elemanı olmaları amacıyla bir dönem boyunca (3 üncü veya 4 üncü dönem olmak üzere) görev yapacakları işyerlerindeki; sorumluluklarını, işçi-işveren ilişkilerini, organizasyon, üretim ve iş güvenliği sistemlerini ve yeni teknolojileri tanımalarını sağlayıcı faaliyetler ile yukarıda adı geçen modele geçiş yapan Meslek Yüksekokulu Müdürlüklerinin izleyecekleri kurallar ve işyerlerinden öğrenciler için beklenen faaliyetleri belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönerge, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Meslek Yüksekokulları öğrenim gören öğrencilerin Meslek Yüksekokullarınca uygun bulunan yurtiçi veya yurt dışındaki kamu veya özel sektöre ait işyerlerinde yapacakları “İşyeri Eğitimi Uygulamaları” ile ilgili faaliyetlerin düzenlenmesi, uygulama eğitimlerinin başlama, yürütme ve sonuçlandırılmasına ilişkin esasları kapsamaktadır.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönerge, 3308 Sayılı Meslekî Eğitim Kanunu, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununu ile “Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönergede geçen;
a) Denetçi Öğretim Elemanı: Bölüm Başkanının önerisiyle Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulunca görevlendirilen, işyeri eğitimi uygulaması yapılacak işletmelerdeki; çalışma alanlarının tespiti, eğitimin planlanması, koordinasyonu, uygulanması ve izlenmesi ile görevli öğretim elemanlarını,
b) İşyeri: Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin, eğitimleri süresince kazandıkları bilgi ve deneyimlerini, “İşyeri Eğitimi Uygulamaları” dersi adı altında pekiştirmek üzere uygulama yaptıkları kamu/özel kurum ve kuruluşlarını,
c) İşyeri Eğitimi Uygulamaları Koordinasyonu Sorumlusu: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü tarafından üç yıl için görevlendirilen ve öğrencilerin işyeri eğitiminin koordinasyonunu gerçekleştiren akademik veya idari personeli,
ç) İşyeri Eğitimi Uygulamaları Kurulu: Meslek Yüksekokulu Müdürü başkanlığında, Müdür Yardımcıları, Bölüm Başkanları ve Meslek Yüksekokulu sekreterinden oluşan kurulu,
d) İşyeri Eğitimi Sorumlusu: İşyeri Eğitimi Uygulamaları yapılan işyerinde mesleki eğitimi bilen ve uygulayan, işyeri yöneticisinin belirleyeceği sorumluyu,
e) Meslek Yüksekokulu Müdürü: İşyeri Eğitimi Uygulamaları organizasyonunun, birimindeki en üst düzey yetkilisini,
f) Uygulama Eğitimi Raporu: Bu yönergede belirtilen esaslara göre ve işyeri eğitimi uygulamaları süresince yapılan iş ve işlemleri kapsayacak biçimde ilgili öğrenci tarafından yazılan raporu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Yetki ve Görevler
Meslek Yüksekokulu Müdürünün yetki ve görevleri
MADDE 5 – (1) Meslek Yüksekokulu Müdürünün yetki ve görevleri şunlardır:
a) İşyeri Eğitimi Uygulamalarının aksamadan yürütülmesini sağlamak.
b) İşyeri Eğitimi Uygulamalarının yapılacağı işyeri ile gerekli resmi yazışmaları yapmak.
c) İşyeri Eğitimi Uygulamalarının kapsamında yürütülen çalışmaları denetlemek.
ç) İşyeri Eğitimi Uygulamalarının süresince öğretim elemanları, işyeri yetkilisi ve öğrencilerden gelen sorunların değerlendirilmesi için İşyeri Eğitimi Uygulamaları Kurulunu yılda en az bir defa toplamak.
İşyerinin yetki ve görevleri
MADDE 6 – (1) İşyerinin yetki ve görevleri şunlardır:
a) 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa uygun tedbirleri almak.
b) Yemek, iş elbisesi ve servis gibi ihtiyaçları (imkânları ölçüsünde) karşılamak.
c) İşyeri Uygulaması eğitimi sürecinde İşyeri Eğitimi Sorumlusunu belirlemek.
Denetçi Öğretim Elemanının yetki ve görevleri
MADDE 7 – (1) Denetçi Öğretim Elemanının yetki ve görevleri şunlardır:
a) İşyeri Eğitimi Uygulamalarının yapılacağı işyerleri ile ilgili çalışmalar yapmak.
b) İşyeri Eğitimi Uygulamalarının bölüm ve işyerleri ile koordineli bir şekilde yürütülmesini sağlamak.
c) İşyeri Eğitimi Uygulamalarına giden öğrencilerin çalışmalarını izlemek, varsa aksaklıkları gidermek.
ç) İşyerlerinden alacağı öğrencinin devam çizelgesi, değerlendirme formu ve öğrencinin hazırlayacağı uygulama raporunu dikkate alarak, başarı notunu belirlemek.
İşyeri Eğitimi Uygulamaları Kurulu görev ve yetkileri
MADDE 8 – (1) İşyeri Eğitimi Uygulamaları Kurulu görev ve yetkileri şunlardır:
a) Gerekli formları hazırlamak.
b) Yılda en az bir defa toplanarak öğrencilerden gelen sorunlar çerçevesinde değerlendirme ve öneriler yapmak.
İşyeri Eğitimi Sorumlusunun yetki ve görevleri
MADDE 9 – (1) İşyeri Eğitimi Sorumlusunun yetki ve görevleri şunlardır:
a) İşyeri Eğitimi Uygulamalarına gelen öğrencilere iş yerlerinde yapılacak uygulamalarla ilgili görevler vermek, bunların nasıl yapılacağını göstermek ve denetlemek.
b) Öğrencilerin devamlılığını izlemek, mazeret izinlerini değerlendirmek ve devam çizelgesine işlemek.
c) İşyeri Eğitimi Uygulamaları ile ilgili sorunlarda Denetçi Öğretim Elemanlarına bilgi vermek.
ç) İşyeri Eğitimi Uygulamaları eğitimi sonunda, değerlendirme formunu ve devam çizelgesini ilgili birime göndermek.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
İşyeri Eğitimi Uygulamalarının Esasları, Öğrencinin Görev ve Sorumlulukları
İşyeri eğitimi uygulamalarının süresi ve dönemi
MADDE 10 – (1) Dönem içinde yapılan işyeri uygulaması akademik takvim çerçevesinde 3 üncü veya 4 üncü yarıyıl süresince sınav ve bütünleme haftaları hariç, ders programına uygun olarak yapılır
Devam zorunluluğu
MADDE 11– (1) İşyeri uygulaması eğitiminde işyerine mazeret bildirmeksizin devamsızlık yapılmaz.
İşyeri eğitimi uygulamaları dersi eğitim yerleri
MADDE 12 – (1) Öğrencinin Yüksekokul tesisleri dışında uygulama eğitimi alacakları işyerleri, öğrencilerin programlarının ve öğrenim hedeflerinin doğrultusunda Yüksekokul tarafından, belirlenmiş işyerleri arasından seçilir.
(2) Öğrenci uygulama eğitimi için bölüm kuruluna işyeri önerebilir. Bölüm kurulu tarafından uygun bulunan işyerleri için öğrenci, uygulama eğitimine yönelik sözleşme taslağı temin ederek işyerinin ilgili sözleşmeyi imzalamasını sağlar.
İşyeri Eğitimi Uygulaması Yapabilme Şartları ve Başarısız Derslere Etkisi
MADDE 13- (Değişik:ÜS-09/03/2021-66/06) (Değişik:ÜS-29/06/2021-72/08) (1) Öğrencilerin işyeri-eğitimi uygulaması yapmak üzere iş yerlerine gidebilmesi için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 1.80 olması ön şarttır. Öğrenciler, bu şartı sağladıklarında iş yeri eğitimine gidebilirler.
Uygulama eğitimi raporu esasları
MADDE 14– (1) Müfredatında işyeri eğitimi uygulamaları bulunan tüm programlarda, uygulama eğitiminin standardizasyonuna yönelik olarak belirlenen kabiliyetlerin kazanılması amacıyla bölüm kurulu tarafından uygulama eğitimi raporu esasları oluşturulur.
(2) Uygulama Eğitimi Raporu esasları program başkanı tarafından öğrencilere uygulama eğitimleri başlamadan önce duyurulur.
(3) Öğrenciler, işyeri eğitimleri sırasında tüm uygulama işlemlerini “Uygulama Eğitimi Raporu” ile kayıt altına almak zorundadır.
Öğrencinin görev ve sorumlulukları
MADDE 15– (1) İşyeri Eğitimi Uygulamaları sözleşmesinin yapılması ile beceri eğitimine işletmelerde devam eden öğrencilerin sigortaları SGK hükümlerine göre Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi tarafından ödenir. Ancak, öğrencinin herhangi bir nedenle işbaşı yapmaması durumunda, iş kazası vb. hallerde öğrenci işyeri ve okulunu bilgilendirmekle yükümlüdür. Aksi durumda doğabilecek ceza, maddi ve maddi olmayan zararlardan öğrenci sorumludur. İşyeri Eğitimi Uygulaması eğitimini alan öğrenciler;
a) İşyeri Eğitimi Uygulaması yaptıkları yerde kendilerine verilen görevleri yaparlar.
b) "Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği" yanında uygulama eğitimlerini sürdürdükleri işyerinin çalışma, disiplin ve iş güvenliği ile ilgili kurallarına uymak zorundadırlar.
c) Eğitimleriyle ilgili her türlü mazeret ve isteklerini Bölüm Başkanı ve/veya denetçi Öğretim Elemanına bildirirler.
ç) İşyeri uygulaması sırasında herhangi bir sebeple sorun yaşanması durumunda, öğrencinin işyeri değiştirilebilir. Bunun için, denetçi öğretim elemanının, işyeri eğitim sorumlusunun veya öğrencinin yazılı talebi, Bölüm Başkanlığı ve Yüksekokul Müdürlüğünce değerlendirilir.
d) İşyerindeki her türlü araç ve gereci özenle kullanmak zorundadırlar. Aksine hareket etmeleri halinde doğabilecek kaza ve zararlardan şahsen sorumlu tutulurlar.
e) İşyeri Eğitimi Uygulaması yerlerinden ayrılmalarını gerektirecek zorunlu hallerde, İşyeri Eğitim Sorumlusundan izin almak zorundadırlar.
f) Mazeretsiz olarak İşyeri Eğitimi Uygulamasına devam etmeyenler İşyeri Eğitimi Uygulamaları dersinden devamsızlıktan kalmış olurlar, bu öğrenciler İşyeri Eğitimi Uygulamaları dersini tekrar almak ve devam etmek zorundadırlar.
g) İşyeri Eğitimi Uygulaması süresince sendikal faaliyetlere katılamazlar.
ğ) İşyeri Eğitimi Uygulaması yerinde yaptıkları çalışmalarını uygulama raporu haline getirip iş yeri uygulamaları sorumlu öğretim elemanına teslim etmek zorundadırlar.
Değerlendirme
MADDE 16– (1) İşyeri Eğitimi Uygulaması süresince öğrencilerin değerlendirme, takip ve denetimi, İşyeri Eğitimi Uygulamasının amacına uygun bir şekilde yapılabilmesi ve daha fazla yararlanılabilmesi açısından sınıflar öğrenci gruplarına bölünebilir veya birleştirilebilir. Oluşturulan her grup listesi için denetçi öğretim elemanı görevlendirilir. “İşyeri Eğitimi Uygulamaları” dersinin başarısını ölçme ve değerlendirmede aşağıda belirtilen şartlara bağlı kalınır:
a) Denetçi Öğretim elemanının değerlendirmesi % 35
b) İşyeri Eğitim Sorumlusunun değerlendirmesi % 30
c) Öğrencinin Uygulama Eğitimi Raporu ve Sunumu %35
Sonuçlara İtiraz
MADDE 17– (1) Değerlendirme sonuçlarına itirazlarda “Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisans ve Önlisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” hükümleri uygulanır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yürürlük
MADDE 18– (1) Bu Yönerge hükümleri, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Senatosunda kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
(2) Bu yönergede tanımlanan tüm kurullar yönergenin yürürlüğe girmesinden itibaren en geç 15 gün içerisinde oluşturulur.
Yürütme
MADDE 19– (1) Bu Yönerge hükümlerini Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü yürütür.
Yönergenin Kabul Edildiği Senato Kararının
Tarihi Sayısı 12/11/2019 33/05
Yönergede Değişiklik Yapan Yönergenin Kabul Edildiği Senato Kararının Tarihi Sayısı
1. 09/03/2021 66/06
2.29/06/2021 72/08